Un aluat fraged pentru tarte, dulci sau sărate.

Un aluat fraged pentru tarte, dulci sau sărate.

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Cost: 20 lei
  • 160g făină 000
  • Sare
  • Zahăr
  • 120g unt (Napolact Bio 82%)

Pâte Brisée este un tip de aluat franțuzesc specific pentru tarte. Pe Wikipedia se poate vedea cum se împarte în mai multe variante.

Ideea de bază este că e un aluat în care componentele nu se amestecă uniform ci se păstrează oarecum bucățele. Deasemenea, are doar două componente de bază, făină și unt, unde untul este undeva pe la 3/5 din făină.

Se lucrează cu un blender orizontal. Se pune apă la congelator. Să fie foarte rece, dar nu cu gheață.

Se amestecă făina cu un praf de sare și un praf de zahăr. Dacă tarta va fi dulce, mai puneți 2 lingurițe de zahăr. Dacă va fi sărata, mai puneți 2 lingurițe de sare.

Se taie untul rece în cuburi de 1cm. Se adaugă jumătate din unt peste făină și se mixează puțin. Se adaugă și a doua jumătate de unt și se mai mixează puțin. Ideea e să aveți un amestec în care să vedeți făină și bucățele mici de unt.

Se adaugă 2 lingurițe de apă de la congelator, se mai mixează un pic.

Se mai adaugă un pic de apă, câte o linguriță pe rând și se mai mixează până când aluatul începe să se lege. Dar nu exagerați, cu cât mai puțină apă, cu atât mai bine.

Pentru verificare, se ia puțin aluat și se strânge cu degetele. Dacă se face și rămâne legat, e gata.

Se întinde pe o suprafață și se apasă cu podul palmei de câteva ori. Asta este o tehnică numită fraisage prin care aluatul devine mai fraged.

Se formează o bilă din aluat. Lucrați rapid pentru a nu topi prea tare untul din compoziție. Se împachetează în folie și se pune la rece pentru 1 oră.

Înainte de a se folosi, se scoate din frigider și se lasă 15 minute să se mai încălzească.

Dacă se folosește pentru o tartă ale cărei componente nu se gătesc, se întinde subțire pe masa presărată cu făină, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 60-75 minute.