Un fel de mâncare extraordinar dar cu foarte multă muncă. Merită însă.
- Timp de preparare: 2 ore
- Cost: 50 lei
- Persoane: 4 normale
- 2kg midii proaspete (cu tot cu carapace)
- 200g brânză Dorblu
- 100g brânză Roquefort
- 200ml vin alb de țară
- 3 căței de usturoi
- 100g unt (Napolact Bio 82%)
- 500ml smântână de gătit 35%
- 1 legătură de pătrunjel
Midiile sunt niște chestii care ocupă mult loc și sunt pline de nisip. Dar odată ce le gătești, dacă le pui și un sos bun, sunt fenomenale.
Partea principală din rețetă, curățarea și alegerea midiilor. Zic alegerea fiindcă aici e șmecheria numărul unu. Se mănâncă numai midiile care sunt vii când le cumpărați. Da, nu e ca la pește.
Midiile sunt teoretic vii când le cumpărați. Numai că unele nu sunt și trebuie identificate și aruncate. Astfel, midiile care sunt deschise când vă apucați să le spălați sunt moarte. Dar stai, poate că au stat la rece și s-au deschis. Așa că așteptați un pic la temperatura camerei, toate alea vii o să se închidă, alea care nu s-au închis, alea sparte sau strivite se aruncă.
Ce midii au rămas, se iau și li se smulg mustățile, acele fire ca niște ierburi care ies în afară. După asta, se ia scoică cu scoică și se spală în apă rece.
Următorul pas este scoaterea nisipului. Ele fiind vii, se spală ale naibii singure frate! Se iau midiile spălate și se pun în apă rece 10-15 minute să le acopere. De acolo se scot câte una ca să nu deranjăm nisipul depus și sunt gata de fiert.
Acum se pun midiile în apă în care ați pus sare și vin, apă care a dat deja în clocot, pentru 10-15 minute. La 2kg de midii, aveți nevoie de 2 oale de câte 5 litri de apă.
Se scot midiile cu o spumieră și se scurg, se pun în vasul de servire. Midiile scoase se inspectează din nou, trebuie să fie toate deschise acum. Care nu s-a deschis, se aruncă.
Sosul se face într-o cratiță separată. Topiți untul. Când e topit, adăugați usturoiul tocat mărunt și lăsați la călit 2-3 minute. Se adaugă smântâna și brânza mărunțită. Se amestecă și se clocotește până când se topește brânza.
Am pus și Dorblu și Roquefort fiindcă Roquefort mi se pare prea iute. Dorblu e o brânză tot cu mucegai albastru dar mai puțin împuțită și mai puțin iute. Dar alegeți voi aici, important e să fie vreo 300g brânză albastră.
Se servesc midiile în farfuria fiecăruia. Deasupra se toarnă sos și se presară pătrunjel tocat mărunt.
Merge cu un vin alb rece, aromat și sec, de exemplu Scaia Garganega Chardonnay 2019.