- Timp de preparare: 1 oră
- Cost: 20 lei
- Cantitate: 28cm diametru cu 2 cm înălțime
- 4 ouă
- 120g zahăr
- 120g făină 000
- Extract de vanilie
- Sare
Pandișpanul este acel aluat pufos care se folosește la o grămadă de prăjituri sau pe post de blat de tort. În sine este ceva sec, cu puțin gust, un fel de pâine pufoasă dulce. Mai dulce, nu foarte dulce.
Ceea trebuie reținut este:
- proporția e mereu aceeași: 1 ou, 30g făină, 30g zahăr
- nu vă trebuie praf de copt sau altele, crește singur
- neapărat e nevoie de un mixer capabil. Nu scump, nu profesional, dar care să învârtă bine și cu putere mare
Din cantitățile de mai sus a ieșit un blat de 28cm diametru cu 2cm înălțime. Dacă variați cantitățile și/sau tava iese mai înalt și după răcire îl puteți tăia cu cuțitul de pâine ca să iasă blaturi mai subțiri pentru prăjituri sau torturi.
Într-un castron mai mare se pun ouăle și zahărul. Adăugați și o lingură extract de vanilie. Unii mai pun și coajă de lămâie. Se bagă mixerul și se mixează. Se mixează în funcție de puterea mixerului, minim 10 minute. La final, compoziția trebuie să:
- își dubleze volumul
- se deschidă bine de tot la culoare
- când se ridică mixerul, compoziția care curge desenează niște urme pe compoziția din castron, urme care nu se scufundă, rămân ca niște șerpișori la suprafață. Se spune că “scrie”.
Se scoate mixerul, se cerne făina deasupra, toată odată. Se pune și un praf de sare.
Cu o paletă sau o spatulă, se amestecă compoziția de jos în sus și în lateral. Mișcări largi, lente. Nu amestecați ca în ciorbă. Procedeul se numește “brezare”.
Se ia compoziția și se toarnă în tava unsă cu unt. Se nivelează bine totul și se bate ușor tava de masă.
Se pune tava la cuptor cam 20-25 minute la 170 grade. E gata când e auriu deasupra și când începe să se desprindă singur de pereții tăvii.