- Timp de preparare: 2 ore
- Cost: 50 lei
- Persoane: 8 normale, 6 anormale
- 8 ouă
- 1 litru lapte gras
- 250g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- Extract de vanilie
- Sare
După 2 ani jumătate uite că public a 1000-a rețetă aici. Înseamnă o medie mai mare de o rețetă nouă pe zi, dar recunosc că aici intră și sosuri și altele. Oricum, dacă mă gândesc că acum 3 ani știam să fac doar omletă …
În fine, aici este unul dintre deserturile copilăriei mele. Mâncat rar fiindcă nu se găseau ouă dar tot un favorit a rămas. Rețeta maică-mii nu o am, dar ce e mai jos produce un rezultat identic.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se pun separat în două castroane mari pentru că o să crească.
Se curăță păstaia de vanilie.
Într-o cratiță mare se pune laptele și se adaugă vanilia, atât bobițele cât și coaja rămasă, eventual tăiată în 3-4 bucăți. Se pune cratița la fiert.
Se bat albușurile împreună cu puțină sare, puțin extract de vanilie și 50g de zahăr. Se bat până se fac spumă tare.
Când ați terminat de bătut albușurile și laptele este aproape de clocot, începeți să faceți găluștile. Se ia cu o lingură din albușul bătut și se pune în cratița cu lapte. Pe rând, normal. Nu luați cantități foarte mari, oricum se va umfla prin fierbere.
Se lasă jumătate de minut să stea după care se întorc cu mare grijă pe partea cealaltă și se mai lasă 1 minut. Se scot și se lasă la scurs într-un castron în care să stea fără să se suprapună.
Se freacă gălbenușurile cu 200g zahăr până se fac spumă. Se ia din laptele fiert cu polonicul și se adaugă peste gălbenușuri treptat, mixând în continuu. Când e gata, se toarnă tot înapoi în cratiță și se lasă la foc mic 4 minute amestecând continuu. Atenție să nu ajungă la fierbere.
Se strecoară sosul de gălbenușuri să oprească eventualele bucăți de albuș dar să lase să treacă bobițele de vanilie. Se lasă la răcit.
Se pune în castroane individuale sau într-un platou mare. Sosul de gălbenușuri iar deasupra găluștile de albuș. Se pune la frigider câteva ore înainte de servire.