Și m-am întâlnit cu o gâsculiță în piață. Frumușică, pulpe frumoase, piept bombat. Am luat-o acasă să mă ocup de ea.
- Timp de preparare: 5 ore (cu o pauză de 24 de ore)
- Cost: 150 lei
- Persoane: 6 normale, 4 anormale
- 1 gâscă proaspăt tăiată (4-5kg)
- 1 măr ionatan
- 1 gutuie
- 1 portocală
- 300ml coniac (nu glumesc)
- 2-3 rămurele cimbru uscat
- 6-7 căței de usturoi
- 1 ceapă
- Boia dulce
- Chimen semințe
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 50g unt (Napolact Bio 82%)
- 3-4 cartofi
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Se ia gâsca, se scot dinăuntru labele, capul, gâtul, ficatul și pipota. Teoretic le găsiți pe toate înăuntru dacă o cumpărați din piață. Se taie 2 treimi din aripi (de la a doua încheietură) și se spală.
Puneți deoparte labele, bucățile de aripi, capul, gâtul și pipota pentru ciorbă de gâscă.
Puneți ficatul în apă la fiert cam 20 minute. Când e gata îl scurgeți, îl zdrobiți și îl frecați cu 50g unt gras, sare și piper. Dacă găsiți diverse fibre le scoateți. Ficatul ăsta o să vă țină de foame până e gata gâsca.
Se taie pielea în exces și se scoate și grăsimea în exces dar nu o dezbrăcați prea mult. Cu pielea și grăsimea faceți untură și jumări de gâscă, nu care cumva să le aruncați.
Și acum friptura: se spală gâsca, interior exterior. Dacă nu a fost bine la epilat, luați cu o pensetă și scoateți capetele de pene rămase. Se șterge bine.
Se masează gâsca interior și exterior cu 100ml de coniac. Se dă cu sare (multă), semințe de chimen, piper proaspăt măcinat și boia dulce, din nou și la exterior și la interior. După care se unge cu ulei și iar se masează.
Se pune în tava în care se va găti împreună cu toată zeama scursă în timpul masajului de la coniac, ulei și arome și se pune la rece cam 24 de ore, cu capac sau împachetată în pungă alimentară.
A doua zi se scoate de la rece și se lasă câteva ore bune să se încălzească înainte de gătire.
Se spală bine mărul, gutuia și portocala. Se curăță de miez mărul și gutuia. Se taie mărul, gutuia și portocala în bucăți. Nu scoateți coaja de la nici una.
Se curăță usturoiul și ceapa. Ceapa se taie și ea în 4-6 bucăți funcție de mărime. Se pun toate (măr, gutuie, portocală, usturoi, ceapă) într-un castron și se amestecă cu sare și 100ml de coniac. Da, iar coniac.
Amestecul de fructe plus rămurelele de cimbru se bagă în gâscă. O umpleți ochi după care o legați de picioare să nu fugă din tavă și nici să nu piardă umplutura.
Se mai pune încă niște sare pe găscă, se pune în tavă, cu spatele în sus. Se adaugă 2 cești de apă și se dă la cuptorul preîncălzit la 160 grade, cu capac, vreme de 2 ore.
Se curăță cartofii și se taie cuburi.
Se scoate gâsca, se întoarce gâsca pe spate (folosiți spatule de lemn, nu care cumva să înțepați carnea sau pielea) și se bagă din nou o oră, tot la 160 grade, tot cu capac. Cu ocazia asta, puneți cartofii cuburi în zeama de lângă gâscă.
Se scoate gâsca, se întoarce iar cu spatele în sus. Se pune înapoi la cuptor, fără capac încă 30-40 minute, să se rumenească bine și să se facă cartofii. Dacă vi se pare că durează prea mult sau ca se arde prea tare gâsca, mai luați din zeamă și îi dați pe spate.
Se scoate gâsca, se scoate umplutura și rămurelele de cimbru. Se aruncă rămurelele iar umplutura rămasă se pasează bine. Se adaugă 100ml de coniac, untul și se dă într-un clocot. Ăsta e sosul.
Se servește imediat împreună cu o pâine proaspătă și bună și un vin alb rece, aromat și sec, de exemplu Scaia Garganega Chardonnay 2019.