Mici cu somon. Pe bune. Multă Omega-3 și mult gust.
- Timp de preparare: 1 oră (plus o zi de așteptare)
- Cost: 100 lei
- Persoane: 6 normale, 4 anormale
- 800g antricot de vită
- 700g file somon
- Bicarbonat
- Boia dulce
- Pimenton
- Cimbru uscat
- 3 căței usturoi
- Supă de vită
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Micii sunt o mâncare cu specific românesc, muntenesc mai precis. Sunt importați din Turcia, seamănă cu chiftelele turcești dar au suferit multe modificări până au ajuns pe gustul românilor. Cert e că veți găsi mici în majoritatea bucătăriilor balcanice dar numai cei românești îi veți recunoaște ca mici, restul sunt chiftele. Probabil că și celelalte popoare au același sentiment față de ai noștri 🙂
Rețeta asta e o rețetă standard de mici doar că se pune o carne de vită de calitate și somon în loc de porc. Și evident, multă Omega 3. În rest e la fel.
Primul secret e că se toacă foarte mărunt carnea. Poate ați auzit de “pastă de mici”, nu de “carne tocată pentru mici”. Antricotul se toacă de două ori iar somonul se curăță de piele, se scot oasele și se toacă în blender până iese pastă.
Se amestecă carnea cu jumătate de lingură de bicarbonat și 3-4 linguri de supă de vită.
Se adaugă condimentele: 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță pimenton (sau altă boia iute și afumată), 1 linguriță cimbru uscat, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Puteți varia oricare dintre condimente, mai mult sau mai puțin, astea sunt ce am pus eu.
Se formează micii, cu mâna, să iasă lungi de 12-14 cm, groși de 3-4 cm. Ar trebui să iasă 12 mici mari din cantitatea asta. Se așează într-o caserolă, separați cu pungi alimentare. Se acoperă caserola și se pune la frigider până a doua zi.
Acum e acum. Vă trebuie un grătar. Nu o plită, nu o tigaie, un grătar. Dacă e cu lemne e superb, dar merge chiar și electric. Important e să dea o temperatură înaltă.
Se pun micii pe grătar. Se lasă câteva minute pe fiecare parte. Ideea e să se ardă destul de bine pe fiecare parte dar să nu stea prea mult, astfel încât înăuntru să rămână zemoși ca să nu zic cruzi.
Se servesc imediat, fierbinți. Merg cu un sos făcut din părți egal de muștar de Dijon, muștar dulce și capere. Se potrivește și un roze sec și rece, Muse Day de exemplu.