- Timp de preparare: 2 ore
- Cost: 40 lei
- Persoane: 4 normale
- 3 pulpe de pui cu os și piele
- 200g orez
- 1 ceapă
- Ulei de floarea soarelui
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
- Supă:
- 2 morcovi
- 1/4 țelină
- 1 păstârnac
- 1 legătură pătrunjel
- Fidea
Înainte de 89, gospodinele aveau puține variante la dispoziție. Existau vestitele cozi la pui de unde cumpărai de îți umpleai congelatorul că nu știai când mai prinzi. Și te trezeai cu puiul acasă dacă aveai noroc dar de aici trebuia să hrănești toată familia și mai ales să nu arunci nimic.
Aici e tehnologia de a face 3 feluri de mâncare cu doar 3 pulpe de pui și câteva legume. Rapid, eficient și, funcție de marfa cumpărată, hrănitor și sănătos.
Se cumpără pulpele de pui. Astea sunt cele mai importante bineînțeles. Luați de la sibieni, luați de la măcelărie. NU luați la caserolă sau ambalat pentru că sunt pline de conservanți. Oricum nu căutați un pui cu pielea galbenă pentru că așa nu există decât vopsit. Da, există galben în puiul de țară dar vine din grăsimea de sub piele nu din piele. Puiul de țară e galben doar sub piele 🙂 Restul sunt, pe bune, vopsiți.
Se pun pulpele de pui într-o oală de 4 litri plină cu apă la fiert. Se fierb doar o oră. Singura grijă e să scoateți spuma care se face din când în când.
Se scot pulpele din apă, se pun separat. Zeama rămasă se strecoară printr-o sită. O să obțineți cam 2 litri de supă de pui.
Se pune orezul (1 cană de 240ml, cu asta se măsoară) într-un castron și se clătește de 3-4 ori cu apă rece până când apa rămâne clară. Se lasă să stea în apa clară încă 10 minute.
Pulpele se pun într-o tavă Jena. Se stropesc cu puțin ulei de floarea soarelui, se presară sare și piper după gust și se bagă la cuptor la 200 grade pentru 45 de minute.
Într-o oală de 3 litri, cu capac, se pune 1 lingură de ulei și se pune la călit ceapa tocată mărunt. Se adaugă sare, și se lasă la călit 2-3 minute. Amestecați din când în când.
Se adaugă orezul scurs de apă, se amestecă și se mai lasă la călit 2-3 minute. Din nou, amestecați din când în când.
Adaugați 3 căni (750ml) de supă de pui obținută mai devreme. Puneți capacul și lăsați să fiarbă la foc mediu cam 12-15 minute. De mare ajutor aici e un capac transparent. Ideea e să opriți focul când mai e jumătate de deget de zeamă. După ce ați oprit focul, lăsați cu capac încă 10 minute.
Și asta e tot 🙂 Se servește fierbinte, pilaf cu pulpe de pui. Merge cu castraveți murați la fix.
Și care e al treilea fel de mâncare obținut? Supa de pui rămasă, evident. Aici aveți două variante. Ori o puneți în borcane și o lăsați la congelator până aveți nevoie la o rețetă cu supă de pui, ori puneți 2 morcovi, un sfert de țelină și un păstârnac, toate tăiate cuburi mici. Mai fierbeți 20 de minute legumele, adăugați o mână de fidea și niște pătrunjel tocat, sare și piper după gust și gata supa.