- Timp de preparare: 3-4 zile
- Cost: 20 lei
- 100g maia
- 500g făină 650
- Sare
În primul rând aveți nevoie de maia. Probabil că o țineți la frigider, în așteptare.
Ziua 1: scoateți 100g maia de la frigider, amestecați cu 100g de făină, 100g de apă și lăsați într-un vas acoperit să se activeze maiaua. Dacă aveți maia activată, evident săriți pasul ăsta.
Ziua 2: într-un castron mare, puneți 375ml de apă și adăugați 100g din maiaua activată. Dacă nu plutește, nu s-a activat încă. Se adaugă 2 lingurițe de sare și se amestecă tot până devine omogen. Se pune și făina, se amestecă tot cu o lingură până se înglobează tot. Se face o bilă în mijlocul castronului. E un aluat lipicios și oarecum lichid.
Se lasă 30 minute acoperit cu un șervet. Se amestecă apucând dintr-o parte, trăgând în sus o felie și aplicând peste bilă înapoi, de 4-6 ori. Se lasă din nou 30 de minute și tot așa repetați de 4 ori.
Se lasă să crească în bucătărie, la loc cald, acoperit pentru 6-12 ore. Trebuie să se dubleze în volum. Asta este prima fermentare.
Ziua 3 (sau tot ziua 2, depinde de încadrarea orară): se scoate aluatul pe blatul dat cu făină. Ar trebui să fie moale, lipicios. Se împachetează ca un plic după care îi dați formă de bilă. Se lasă să stea așa 30 de minute. Asta se cheamă Bench rest.
Se pune pe o hârtie de copt într-un vas. Puneți vasul acoperit la frigider pentru minim o oră, maxim 24 de ore.
Ziua 4: se încinge cuptorul la 240 grade. Asta durează dacă e cuptor cu gaz. Încă de la început puneți o oală mare, cu capac în cuptor. Să se încingă împreună cu cuptorul.
Se scoate aluatul din frigider, se formează bilă din nou, pe blatul dat cu făină. Se pune pe o hârtie de copt. Crestați o formă de cruce deasupra.
Se scoate oala din cuptor și se pune aluatul, cu tot cu hârtia de copt în oală. Se pune oala la cuptor, cu capac, pentru 30 de minute. După asta, se ia capacul și se lasă în continuare 15-45 minute sau până se rumenește.
Se scoate pe un blat de lemn și se lasă să se răcească înainte de a tăia pâinea.