Chiftele de ton cu … brânză.
- Timp de preparare: 90 minute
- Cost: 50 lei
- Persoane: 4 normale
- 360g ton conservă
- 3 cartofi medii
- 2-3 fire ceapă verde
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 50g brânză Gruyere
- 50g brânză capră
- Ulei de măsline
- Muștar dulce
- 1 lămâie
- 2 ouă
- Piper proaspăt măcinat
- Salată creață
- 2 cepe
- 1 linguriță zahăr
- Muștar dulce
- 1 linguriță oțet
- 1 lămâie
- Cimbru
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Ca tot românul am spart magazinele achiziționând diverse conserve de ton și alte sardine. A trecut un an de atunci, majoritatea proviziilor de criză au fost aruncate. Nu că ar fi expirat, plasticul expiră foarte lent, dar am înțeles că oricum nu le voi mânca niciodată. Mi-a mai rămas tonul, așa că să facem niște chiftele cu el, poate are și gust.
Brânza Gruyere este o brânză tradițională elvețiană, vezi Wikipedia . Dar, se produce și în alte țări, printre care Grecia. Și așa apare legătura, rețeta fiind de la Răzvan Exarhu .
Se toacă cepele solzi, se pun la rece într-un castron acoperit împreună cu zahăr, oțet, zeama de la lămâie și apă. Să stea acolo cam 30-45 minute.
Se scoate castronul cu ceapă, se scurge de zeamă și se amestecă cu 1 lingură de muștar, cimbru, sare și piper după gust. Dacă aveți maioneză, puneți și 1 lingură de maioneză, merge.
Se fierb cartofii ca pentru piure. Se amestecă cartofii cu tonul și se zdrobește totul cu furculița. Nu în blender! Se adaugă puțin ulei de măsline, 1 linguriță zeamă de lămâie, brânza Gruyere rasă, brânza de capră rasă, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt, ceapa verde tocată mărunt.
Se adaugă o lingură de muștar, piper după gust, cele 2 ouă. Se amestecă tot să se omogenizeze, tot cu furculița și se lasă să stea așa cam 30 minute.
Se formează chiftelele folosind 2 linguri, să iasă ovale și umflate la mijloc, nu plate.
Se prăjesc câteva minute pe ambele părți în ulei încins și se scot pe șervete absorbante. Când s-au răcit un pic, se servesc.
Se pune o foaie de salată creață, o lingură de salată de ceapă și o chiftea și se mănâncă shaorma-style. Împreună bineînțeles cu un vin alb, rece și sec, de exemplu Primordial Sauvignon Blanc.