- Timp de preparare: 3 ore
- Cost: 100 lei
- Persoane: 8 normale, 6 anormale
- 1 cap de crap
- 300g păstrăv afumat, file
- 400g ghebe sau hribi în oțet
- 2 cepe medii
- 6 morcovi medii
- 1 țelină mică
- 5 ouă
- 800g smântână 25%
- 10 căței de usturoi
- Oțet
- 1 legătură pătrunjel
- Ulei de măsline
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
O ciorbă din Țara Dornei, de la Mânăstirea Petru și Pavel, comuna Ciocănești. De unde și numele. Povestea ei și rețeta originală aici.
Aveți nevoie de o oală de 6 litri.
Se pune capul de pește la fiert, se lasă 2 ore. Cât fierbe, scoateți spuma, amestecați ușor carnea în oală, totul până nu mai face spumă. Și completați cu apă din când în când, să fie oala plină.
După ce s-a fiert. se scoate din oală, eventual se strecoară zeama. Ar trebui să aveți cam 4 litri de zeamă acum, dacă nu, completați cu apă.
Se pun cepele, morcovii, țelina, păstârnacul și 3 căței de usturoi întregi toate la fiert, curățate de coajă.
După 30 de minute se scot legumele, se pun în blender și se fac pastă. Se pun înapoi în zeamă. Se adaugă și păstrăvul fără piele și rupt în bucăți mai mari, ciupercile scurse de zeamă. Se mai lasă 30 de minute la fiert.
Se separă albușurile de gălbenușuri, albușurile nu se folosesc.
Într-un castron mare se pun gălbenușurile și 800g de smântână. Se amestecă totul cu un tel până e omogen. Puneți un polonic de zeamă fierbinte și bateți cu telul până e omogen. Repetați operația cu încă 5 polonice de zeamă.
Se toarnă amestecul de ouă în ciorbă, se amestecă totul și se ia de pe foc.
Se curăță și se zdrobește într-un castron restul de usturoi. Se freacă cu sare și cu puțin ulei de măsline până iese o pastă. Se toarnă în ciorbă.
Se pun 1-2 linguri de oțet în ciorbă, se pune și pătrunjelul tocat, se amestecă și se reglează de sare și piper.
Se servește fierbinte împreună cu extra smântână, extra oțet, extra usturoi frecat cu ulei, fiecare după gust. Bineînțeles, și un ardei iute lângă și mai ales o țuică fiartă înainte sunt potrivite.