mousse de ciocolata cu capsuni
O prăjitură de ciocolată cu ciocolată și câteva căpșuni pe post de scuză.
 • Timp de preparare: 1 oră (plus 24 ore timp de așteptare)
 • Cost: 60 lei
 • Persoane: 12 normale
 • 600g ciocolată (Nestle Noir)
 • 200g biscuiți cu cacao (Leibnitz Cocoa)
 • 100g unt 82%
 • 1000ml smântână de gătit 35%
 • 100g zahăr pudră
 • 1kg căpșuni
 • 5g gelatină
 • Sare
mousse de ciocolata cu capsuni

Prăjitura e calculată pentru o tavă de 28 cm cu pereți detașabili. Dar mai bine folosiți aceeași cantitate în 2 tăvi de 20 cm cu pereți detașabili. Așa manevrați mai ușor. În continuare rețeta presupune o singură tavă, dacă însă mă ascultați, când puneți componentele în 2 tăvi pur și simplu puneți jumătate din cantitate în fiecare.

Se spală căpșunile, se taie codițele și se lasă să se zvânte pe șervete de hârtie.

Se topește untul.

Se pun biscuiții în blender și se mărunțesc bine. Se pun biscuiții în tavă, se pune un praf de sare și se toarnă untul topit. Se amestecă bine și se tapetează fundul tăvii, tasând și nivelând. Nu ridicați pe pereți cum facem la cheesecake. Se pune tava la rece.

Se rup 400g ciocolată în bucăți și se pun într-un castron mare.

Se pune gelatina într-un castron mic, se pun 2 linguri de apă și se amestecă. Se lasă 10-15 minute să stea și să absoarbă apa.

Într-o cratiță mică puneți 250ml smântână de gătit și o aduceți până la fierbere. Se ia de pe foc, se amestecă gelatina în ea până e omogen. Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata din castron și se amestecă până se topește tot și este omogen. Se lasă castronul deoparte dar amestecați din când în când în el.

În alt castron mare turnați 500ml smântână de gătit și zahărul pudră. Se bagă mixerul și se face frișcă tare.

Se pun 2-3 linguri de frișcă în castronul cu ciocolată și se amestecă bine. Se adaugă și restul de frișcă dar nu se mai amestecă ci se înglobează prin brezare, cu o spatulă, mișcări de jos în sus și în lateral. Se continuă până e înglobată toată frișca.

Se pune un strat subțire din amestecul de ciocolată în tavă, peste biscuiți.

Se taie o parte dintre căpșuni în jumătăți și se pun circular în tavă cu partea tăiată lipită de peretele tăvii și cu vârful în sus. Restul de căpșuni îl puneți în tavă, tot cu vârful în sus.

Se pune amestecul de ciocolată, se bagă printre căpșuni, se nivelează. Se pune tava la frigider pentru 1-2 ore să se întărească un pic.

Se face un ganache. Se pun 200g ciocolată ruptă în bucăți într-un castron. Se pun 250ml smântână într-o cratiță mică la fiert. Când ajunge la fierbere, se ia de pe foc și se toarnă peste ciocolată. Se amestecă bine până se topește ciocolata și este totul omogen. Se toarnă ganache peste crema din tavă.

Se lasă la răcit până a doua zi. La servire, dacă aveți răbdare, radeți puțină ciocolată deasupra și așezați artistic 1-2 jumătăți de căpșuni.