- Timp de preparare: 6 ore
- Cost: 100 lei
- Persoane: 10 normale
- 2kg burtă prefiartă, tăiată fideluță
- 1 rasol de porc
- 1 picior de porc
- 1 rasol de vită
- 3 cepe medii
- 3 morcovi medii
- 1 țelină mică
- 8 ouă
- 1kg smântână 25%
- 1 căpățână de usturoi
- Oțet
- Foi de dafin
- Piper negru boabe
- Ulei de măsline
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Povestea e așa: prietenul meu Dan, un mare gurmand, mânca orice cu mare poftă mai puțin ciorbă de burtă, cu veșnicul motiv că Puah! pute! În fine, am tras de el câțiva ani cred până l-am convins și am mers împreună la un restaurant unde s-a îndurat să mănânce o ciorbă de burtă. Ghici ce, i-a plăcut maxim și asta în condițiile în care respectiva ciorbă era o spălătură de vase față de rețeta asta, ca de altfel orice ciorbă de burtă de restaurant încercată vreodată.
Mă rog, cert e că i-a plăcut așa de mult încât s-a pus pe studiat și uite aici Rețeta lui Dan de ciorbă de burtă. Singura. Unica.
Se aleg ingredientele, contează mult asta.
Se folosește burtă prefiartă, gata tăiată fideluță. Vine congelată, deci o decongelați înainte de a face ciorba. Dacă doriți burtă crudă, rețeta e altfel, dar sigur trebuie mai multă.
Alegeți un picior de porc și vorbiți cu măcelarul să îl taie. Copita se aruncă, restul să fie tăiat în două.
Alegeți un rasol de vită cu măduvă. Sau două mai mici, ceea ce contează aici e osul și măduva, nu carnea.
Usturoiul, smântâna și oțetul menționate sunt doar pentru ciorbă. La masă vă mai trebuie suplimentar, fiecare își va drege ciorba după dorință.
Aveți nevoie de o oală de 10 litri.
Se spală bine rasolul și piciorul, se pun în oală. Se adaugă 4-5 foi de dafin, boabe de piper negru și o lingură de sare. Se umple oala cu apă și se pune la fiert 4 ore. Cât fierbe, scoateți spuma, amestecați ușor carnea în oală, totul până nu mai face spumă. Și completați cu apă din când în când, să fie oala plină.
După ce s-a fiert carnea, se scoate din oală. Se scot foile de dafin și boabele de piper și se aruncă. Se aruncă piciorul de porc. Se scoate măduva din rasolul de vită și se pune înapoi în oală. Se taie carnea de pe rasolul de vită și se pune înapoi în oală.
Rețeta originală spune să puneți și carnea de pe rasolul de porc, tăiată fâșii, înapoi în oală. Dar mi se pare prea mult, poate la o oală de 20 litri. L-am refolosit la altă rețetă.
Se pune burta la fiert în zeamă. Se adaugă și legumele întregi, curățate de coajă.
După 30 de minute se scot legumele, se pun în blender și se fac pastă. Se pun înapoi în zeamă. Se mai lasă 1 oră la fiert.
Se separă albușurile de gălbenușuri, albușurile nu se folosesc.
Într-un castron mare se pun gălbenușurile și 1kg de smântână. Se amestecă totul cu un tel până e omogen. Puneți un polonic de zeamă fierbinte și bateți cu telul până e omogen. Repetați operația cu încă 5 polonice de zeamă.
Se toarnă amestecul de ouă în ciorbă, se amestecă totul și se ia de pe foc.
Se curăță și se zdrobește într-un castron usturoiul. Se freacă cu sare și cu puțin ulei de măsline până iese o pastă. Se toarnă în ciorbă.
Se pun 1-2 linguri de oțet în ciorbă, se amestecă și se reglează de sare și piper.
Se servește fierbinte împreună cu extra smântână, extra oțet, extra usturoi frecat cu ulei, fiecare după gust. Bineînțeles, și un ardei iute lângă și mai ales o țuică fiartă înainte sunt potrivite.