- Timp de preparare: 2 ore
- Cost: 40 lei
- Persoane: 6 normale, 4 anormale
- 1kg carne de vită, dublu tocată (carne de lucru)
- 3 vinete medii
- 2 ouă
- 100ml smântână grasă
- 300ml bulion de casă
- Ulei de măsline
- Cimbru uscat
- 1 ceapă
- Sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Musaca este de origine turcească (nu grecească) dar se gătește în majoritatea tărilor din Europa de Est și în Orient. Are multe interpretări locale și multe variații, vezi Wikipedia . Rețeta grecească adaugă sos Bechamel pe ultimul strat. Românii pun smântână amestecată cu ou. Turcii o gătesc cu vită, românii cu porc, grecii cu miel. Până și condimentele diferă, grecii adaugă ienibahar și usturoi, alții doar cimbru.
Se pune ceapa la călit în ulei de măsline în care se pune din belșug piper proaspăt măcinat. Când s-a îngălbenit, se adaugă carnea și se călește bine, cam 20-25 minute. Se adaugă bulionul de casă, cimbru, sare după gust și se amestecă bine. Se mai lasă pe foc 10 minute să scadă bine.
În același timp, pe o plită sau într-o tigaie mare antiaderentă se pun la prăjit, fără ulei, felii de vinete de 5-6mm grosime. Se prăjesc pe ambele părți, în două categorii. O parte din felii se prăjesc mai bine, altele doar puțin. E important să nu tăiați feliile din vinete până nu le puneți la prăjit, se oxidează imediat.
Se ia o cratiță suficient de mare. Se pune pe fund puțin ulei și se așează straturi felii de vinete, după care carne, după care iar felii de vinete. E important ca stratul de vinete de jos și cel de sus să fie făcut cu feliile mai puțin prăjite. Dacă aveți material, puteți să mai puneți un strat de vinete la mijloc.
Se pune cratița la cuptor 30 minute la 170 grade.
Se bat ouăle cu smântâna până se omogenizează. Se adaugă peste musaca și se lasă în continuare la cuptor 20 minute.
Se servește imediat cu smântână suplimentară și pâine proaspătă. Merge și un vin roșu și sec, de exemplu 3 Passo Rosso 2019.