paine de secara
Pâine neagră, bună și gustoasă.
  • Timp de preparare: 1 oră (plus 12 ore așteptare)
  • Cost: 20 lei
  • 500g făină de secară
  • 15g drojdie proaspătă
  • 50g semințe de floarea soarelui
  • Sare
  • Zahăr
paine de secara

Într-un castron mare de 6 litri, se amestecă 390ml de apă călduță cu drojdia și o linguriță de zahăr. Se amestecă până se dizolvă drojdia și se mai lasă 5 minute.

Se amestecă făina cu 2 lingurițe de sare. Se toarnă făina amestecată peste apa cu drojdie și se amestecă totul până devine totul omogen. Folosiți o spatulă sau o lingură pentru asta și amestecați câteva minute până când aluatul va rămâne lipicios.

Se pune castronul acoperit cu o folie la frigider pentru 12 ore.

Se pun semințele la prăjit într-o tigaie. Doar cât să se rumenească un pic, să nu se ardă.

Se scoate aluatul de la frigider și se răstoarnă pe blatul pe care ați presărat făină din belșug. Vă dați cu făină și pe palme și presați aluatul să obțineți un dreptunghi cam de 20 cm pe 40 cm.

Se presară niște seminte pe aluat, se apasă să intre bine. Se împăturește aluatul în 3 pe latura lungă. Se întinde din nou dreptunghiul de 20 cm pe 40 cm și împăturiți din nou și iar puneți semințe.

Repetați operația de mai multe ori, până terminați semințele.

Se pune aluatul pe un platou dat cu făină. Acoperiți cu un șervet și lăsați-l 1 oră să stea.

În timpul ăsta, încingeți cuptorul la 230 de grade. Înăuntru puneți oala de fontă cu capac, să ajungă și ea la 230 grade.

Se scoate oala cu grijă din cuptor, se pune în ea aluatul așa cum îl luați de pe platou, se pune capacul și puneți oala la cuptor. Pur și simplu.

Se lasă 30 de minute la 230 grade. După asta, luați capacul și o mai lăsați 15-30 minute la 230 grade, funcție de cât de crocantă vreți coaja.

Se scoate pâinea pe un suport de lemn și se așteaptă să se răcească. Cât de cât.